HET ETIKET

Elke fles en elke wijn heeft haar eigen etiket, als kenmerk, informatie drager en versiering.

Etiketten (wikkels) heb je in alle vormen en afmetingen: rond, ovaal, vierkant, rechthoekig, driehoekvormen en is opgedeeld in alle kleuren van de regenboog of eenvoudig wit met gouden sierletters of een schilderstukje van een kunstschilder.

Een aantal vermeldingen op etiketten is door wetgeving voorgeschreven en is daardoor verplicht bv. (klassering: AOC, VDQS, QbA, QmP, DOCG, IGT, Vin de Pays, Vin de Table, AVA (American Viticulturel Areas) etc.) met een classificatie toevoeging van bv. (1e Cru, Grand Cru, Cru Bourgeois, Grand Reserva, Grand Vin de Bordeaux, etc.) Verder kan je meestal de herkomst terugvinden (Bordeaux, Chili, Spain, Italy Zuid-Afrika etc.) en zal de wijn - of -druivensoort zijn vermeld (Merlot. Chardonnay, Colombard, Riesling, Huxelrebe etc.). De naam van de wijnmaker / Chateau (Chateau Pétrus, Maréchal , Riccafana, Dr Hinkel etc.) staat veelal met grote letters geschreven, de streek van herkomst (Médoc, Lalande De Pomerol, Côte de Nuits, Barossa Valley, Navarra, Terre di Franciacorta, Toscane, Rheinhessen, Pfalz etc.) en verder staat het alcoholpercentage en de inhoud aangegeven.

Je ziet ook de tekst Mis d'Origine, Mis au Domaine, Mis á la propriété, Mis du (au) Chateau, Estate bottled, Estate-Grown-Produced and bottled of Prodotto Imbottigliato da Cantina op de fles staan, wat iets zegt over het bottelen van de wijn uit de streek of chateau waar ook de gebruikte druiven geoogst zijn. En als de wijn door een ander dan de maker is gebotteld staat er bv. Mis en bouteille par, Mis en bouteille par NL HPA 171 en in de Champagne streek bv. NM "récoltant-manipulant", RM "négociant-manipulant"en CM "cooperative-manipulant" gevolgt door een nummer.

Soms tref je op de achterkant van de fles een ruglabel aan waarop meestal informatie betreffende de verwachting van de wijn staat geschreven en waar ook de druiven samenstelling of compositie van de wijn is opgegeven. Je komt flessen tegen met een hals etiket met het jaartal of een dik verdiende medaille en af en toe een echtheids zegel. Al met al heel veel informatie waar je bijna schriftgeleerde voor moet zijn om in dit woud de weg te vinden. Ga bij je keuze niet alleen af op het luxe uiterlijk van het etiket want dat is geen garantie voor de kwaliteit in de fles.

Een voorbeeld: